Saltar apartados

Geolodia. Pàgina principal antiga

 

¿Què és Geolodia?

Geolodia és un dia festiu de divulgació de la Geologia, en el qual es pretén acostar aquesta Ciència als ciutadans. Es tracta d'una activitat de camp gratuïta, que no requereix d'inscripció i que el participant decideix la forma de realitzar-la.

En ella participen entorn de 80 monitors (professors universitaris i d'ensenyament secundari, tècnics de la Diputació, geòlegs d'empreses), que realitzen breus explicacions divulgatives en diferents punts d'un itinerari.

També, com a activitats complementàries, s'imparteixen alguns tallers dirigits als “geolodiers” més xicotets (tallers de fòssils, minerals, …), i es reprodueix una excavació paleontològica per part del Museu Paleontològic d'Elx (MUPE).

Geolodia és una de les activitats indispensables del calendari cultural dels alacantins, especialment dels amants de la naturalesa. Pensem que només així, des del coneixement, des de l'educació, des de la cultura, podrem entre tots posar en valor aquest patrimoni.

Igual que en edicions anteriors l'activitat està organitzada pel Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient i patrocinada pel Vicerectorat de Cultura, Esport i Política Lingüística i la Facultat de Ciències de la Universitat d'Alacant.

 

Breu història de Geolodia

Geolodia sorgeix d'una iniciativa aragonesa l'any 2005. Des de llavors s'organitza anualment en diferents localitats de la província de Terol. Gràcies al suport i a l'ànim dels impulsors d'aquesta idea, José Luis Simón, de la Universitat de Saragossa, i Luis Alcalá, de la Fundació Dinópolis, el 2008 vam dur a terme el primer Geolodia en la província d'Alacant. Aquest any, a la Serra Gelada, vam realitzar dos itineraris, un de marítim i un altre terrestre, als quals van acudir més de 600 persones. La bona acollida que va tenir l'activitat ens va animar a organitzar altres edicions: en la Serra d'Aitana (800 participants), en la ciutat d'Alacant (1000), en la Cala del Moraig- el Poble Nou de Benitatxell (1100) i en el Cabeço del Pinós (1500).

El Geolodia ha quallat com una activitat d'àmbit nacional. El 2009, a més del Geolodia turolense i l'alacantí, s'hi van afegir algunes províncies més (Guadalajara, Osca, Segòvia, València, Saragossa), el 2010 en van ser 36 (consulteu web de la SGE, http://www.sociedadgeologica.es/divulgacion_geolodia.html), i en 2011, per primera vegada, es va realitzar un Geolodia conjunt en les 50 províncies espanyoles. Aquesta activitat va ser organitzada per la Societat Geològica d'Espanya, l'Associació Espanyola per a l'Ensenyament de les Ciències de la Terra i l'Institut Geològic i Miner d'Espanya.

 

Departament Ciències de la Terra i del Medi Ambient


Universitat d'Alacant
Campus de Sant Vicent del Raspeig | 03690 | Espanya

Tel: (+34) 96 590 3552

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464