Saltar apartados

Geolodia 2011

RESUM DE L'ACTIVITAT

Diumenge passat 8 de maig s'ha celebrat la quarta edició de Geolodia Alacant, en la Cala del Moraig (Benitatxell), amb 1065 assistents inscrits encara que van poder ser al voltant de 1200 persones, ja que algunes no van arribar a inscriure's. Més de 350 vehicles comptabilitzats per la Policia Municipal del Poble Nou de Benitatxell.

Enguany, per primera vegada, s'ha realitzat un Geolodia conjunt en les 50 províncies espanyoles, convocat per la Societat Geològica d'Espanya, l'Associació Espanyola per a l'Ensenyament de les Ciències de la Terra i l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (consultar web de la SGE, http://www.sociedadgeologica.es/divulgacion_geolodia.html).

Com en edicions anteriors, entre 40 i 50 monitors (professors universitaris i d'ensenyament secundari, tècnics de la Diputació, geòlegs d'empreses d'hidrogeología i geotecnia), s'han repartit en una dotzena de parades on han realitzat breus explicacions divulgatives. En aquest petit recorregut per l'entorn de la Cala del Moraig, els assistents han pogut conèixer ¿com i quan es va formar el Mar Mediterrani? ¿com s'han format els imponents penya-segats del nord de la província d'Alacant? ¿com s'ha format la Cova dels Arcs o la Cala del Moraig?, entre molts altres aspectes.

control    grup i falla moraig    cova

També, com a activitats complementàries, es van impartir diversos tallers de fòssils i minerals dirigits als més menuts, i els tècnics i investigadors del Museu Paleontològic d'Elx (MUPE) van reproduir en la platja una excavació paleontològica.

carpa    platja    xiquets

Igual que en edicions anteriors l'activitat ha sigut patrocinada pel Vicerectorat d'Extensió Universitària i la Facultat de Ciències de la Universitat d'Alacant, i organitzada pel Departament de Ciències de la Terra i del Medi ambient. A més de les institucions nacionals abans esmentades ha col·laborat l'Excm. Ajuntament del Poble Nou de Benitatxell, l'Àrea de Medi ambient de la Diputació d'Alacant, el Patronat provincial de turisme de la Costa Blanca, la Seu Universitària de Benissa, la Policia Local i Protecció Civil del Poble Nou de Benitatxell, la FECYT i la SEDECK.

L'activitat va servir per a reivindicar la candidatura de la Falla del Moraig com a Monument Natural de la Comunitat Valenciana:

  • Per l'espectacularitat paisatgística. L'aflorament situat immediatament al Sud de la Cova dels Arcs (senda temàtica dissenyada per l'Ajuntament del Poble Nou de Benitatxell) és extraordinari.
  • Per l'interès didàctic i divulgatiu, ja que el pla de falla i les estries s'observen excepcionalment.
  • Pel seu interès científic, ja que és un vestigi de l'obertura del Mar Mediterrani i de la formació dels imponents penya-segats d'aquest sector de la província.
  • I perquè desafortunadament, en la nostra Comunitat, amb prou faenes hi ha espais naturals protegits pel seu valor geològic. Ara per ara, al maig de 2011, el patrimoni geològic de la nostra província és menysvalorat, molt poc o gens conegut i a penes està protegit. Els escassos llocs de valor geològic protegits s'inclouen en espais naturals que ho estan per un altre tipus de valors naturals, principalment biològics.

falla moraig     fila

 

 

 

 

 

Departament Ciències de la Terra i del Medi Ambient


Universitat d'Alacant
Campus de Sant Vicent del Raspeig | 03690 | Espanya

Tel: (+34) 96 590 3552

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464